alweerweg3.reismee.nl

Alexandrië en Port Said (First days) en Ashdod en Haifa

Na ons rustige zeedagje dinsdag met een eerste formal night (strakke pak aan bij het eten), zijn we woensdag de 3e oktober aangekomen in Alexandrië. We hebben van het binnenvaren weinig meegekregen, want we kwamen al vroeg aan. Na het ontbijt een beetje rondgelopen en gelezen. Eerst lunchen en om een uur of twee van boord. Paspoorten mee, waarin al een stempel voor Egypte is gezet. De bussen staan al klaar en om halfdrie begint onze stadstour. Wat een feest, een tour van drie uur, die vier uur duurt en daarvan is dik twee uur stilstaan in het verkeer. Hebben jullie wel eens chaos gezien, nou wij wel woensdagmiddag. Dat ze stoplichten (die er bijna niet zijn) zien als een reden om vooral midden op een kruising te gaan staan en dat er op een driebaansweg best vijf auto's naast elkaar kunnen rijden, hebben we jaren terug in Cairo al gezien, maar hier rijden ze met z'n zes miljoenen allemaal tegelijk toeterend rond. Tram ertussen en handkarren en paard-en-wagens en overal overstekende figuren en vriendelijk zwaaiende stilstaande mensen. En een troep op straat, onbeschrijfelijk. Kortom we hebben alle tijd om de gebouwen te bekijken. Er is vrij veel hoogbouw, maar als een gebouw er eenmaal staat, wordt er nooit meer iets aan gedaan, dus na tien jaar ziet het eruit ... Balkons a la Kaliningrad (ook al heb je geen hoogtevrees ga je daar niet op. Langs de kust rijden we naar Montazuh, het park met de paleizen van ex-koning Faroek. Een is nu een hotel (Paleis van Nariman) en het andere werd in de tijd van Moebarak gebruikt voor buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders (mooi scrabblewoord trouwens). Veel dadelpalmen met rijpe vruchten. Op de terugweg dezelfde route nogmaals maar nu iets verder tot Fort Qait Bay, staand op de plek waar in de oudheid de Faro van de stad stond. Het fort is gebouwd van de stenen van deze vervallen vuurtoren. Het was nog net licht toen we daar waren om de handelaren van ons af te slaan.

De tafel hebben we inmiddels gedeeld met een stel uit Victoria (Vancouver Island, dinsdag en mensen uit Wisconsin, Montana en het Canadese New Brunswick gisteren.

Donderdagmorgen om zes uur alweer wakker en na de douche het balkon op om het binnenvaren in Port Said mee te maken. De loods komt aan boord. Deze stad is een heel verschil. Veel nieuwbouw, want er is hier nogal wat kapot gegaan tijdens de oorlogen met Israel. In de monding van het Suezkanaal zien we zelfs nog een scheepswrak liggen. In de loop van de ochtend gaan we even de wal op. We lopen richting de oude vuurtoren (geel met aan de zeekant zwart-witte(?) vlakken. Het is aardig warm. We lezen veel en hebben na de lunch allebei even een tukkie gedaan. We varen om zes uur weer uit.

Vrijdag de 5e arriveren we rond een uur of zes in Ashdod. Iedereen moet in het theater een landingskaart ophalen en zijn paspoort laten zien en dat moet voor halfnegen. Ontbijten is een beetje chaotisch vanmorgen. We maken een tour naar Jeruzalem. Daar is het druk, want het is een Joodse feestdag en bovendien begint vanmiddag de sabbat. Maar we komen langs Yad Vassem, zien de Knesset, kijken vanaf de Olijfberg op de oude stad, bezoeken de tuin van Getsemanee. Na een lunch in een hotel gaan we naar de Dung Gate om naar de Klaagmuur te kijken. Wonderbaarlijk hoeveel traditioneel geklede gezinnen daar bijeen zijn. Tot slot kijken we vanuit de oostkant van de stad nog eens naar Mount Zion, de Olijfberg en de stad voor we terugrijden naar de kust. Om halfzes zijn we terug.

Zaterdag is het alweer vroeg op als we in Haifa aankomen! Snel ontbijt en naar de bus. We rijden tussen katoen- en citrusplantages door Galilea naar de noordkant van het meer van Tiberias. In de verte zien we de Golan Hoogvlakte. Daarna naar Capernaum, waar we de synagoge van Jezus en het huis van Petrus (beide aan het meer) zien. Daarna naar de zuidkant van het zoetwatermeer dat belangrijk is voor de watervoorziening van het land. We rijden door Tiberias en komen bij Yardenit waar de plek is van de doop door Johannes de Doper. Zo lopen we met grote stappen door de Bijbelse geschiedenis heen. Het is een graad of 30, luchtvochtigheid valt mee, 68%. We lunchen in Nazareth, waar de chauffeur een aantal keren de weg kwijt is. We kijken er vanaf de rand op neer voor we terugrijden naar Haifa. Daar gaan we nog naar het klooster Stella Maris (vliegen er met een rotgang langs, maar de vuurtoren staat er op - half) en verder voor een uitzicht op de Bahai Gardens en de shrine. Op het haventerrein is de chauffeur opnieuw het spoor bijster, maar we komen veilig terug.

Vandaag een zeedag, later vanmiddag varen we langs Cyprus op weg naar het Turkse Antalya.

After arrival in Athens on Sunday afternoon we had a taxi to our downtown hotel. This driver was thinking he was in a race and did everything to break records. We survived. Monday morning to Piraeus and aboard Prinsendam. We have a cabin next to the one Bob and Joyce were in whilst in the Baltic. It's a small and rather old ship, but it is charming. After a sea day on Tuesday we arrived in Alexandria on Wednesday morning. We took the city tour, lasting 4 hours with over 2 hours of traffic jam. We saw a lot of rubbish in the streets, dirty all over, but also beautiful gardens where once the palaces of king Farouk were and almost ripe dates in the park Montazuh. We made Fort Qait Bay just before dark. Today is Port Said at the beginning of Suez Canal. This is a much newer city and it is cleaner too (a lot of damage has been repaired after the wars with Israel). Friday morning we arrive in Ashdod in Israel. We have de tour to Jerusalem and as it is a Jewish holiday, it is very crowded. We see Knesset, Mount Olive, Mount Zion, the City of David and the Wailing Wall. Lovely day. Saturday brings us to Lake Tiberias (sweet water provider for Israel) and all the well-known biblical places, like Capernaum, het place were John the Baptist did his work and also Nazareth. We ended with a city tour of Haifa and a view on Bahai Gardens. Today is a see day and later this afternoon we'll pass by Cyprus on our way to Antalya in Turkey.

Reacties

Reacties

Cora

Zo ontzettend jaloers!!!!!!

Riekje

Gezellig jullie verhalen weer te lezen. Volgens mij zit je weer lekker in je vel Alie. Het lijkt mij heel bijzonder al die plaatsnamen waar jullie geweest zijn.

Tini

Hallo Alie en Jan,
Jullie nieuwe cruise verhaal gelezen. Het deel van Israël heb ik er uitgenomen omdat we in het voorjaar van 2014 er ook heen willen. We gaan dan kijken of het klopt wat jullie hebben geschreven.
Groetjes Tini en Rieki

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!